5 Aralık 2012 Çarşamba

Televizyonda film izleme imkanımız kaldı mı?


Bu aralar bir televizyon dizisi ve onun tarihi karakterleri üzerinden şiddetli bir tartışma gündemi yaşıyoruz. İşe ecdadımızdan girdik, sanatsal özgürlükten çıktık. Biz de tam da bu noktada fırsat bu fırsat diyerek en iç kulvara dalıp olaya farklı bir perspektif getirelim dedik. Kanal kanal gezdik, köşe bucak sinema filmi aradık. Mevcut  manzara bu sığ tartışmaların  oluştuğu iklimi anlatıyor.
3 Kasım - 9 Kasım 2012 tarihleri arasında en çok seyredilen 5 ulusal kanalın (Kanal D, Show TV, ATV, FoxTv, TRT1) haftalık programlarına baktık. Sabah istiklal marşıyla açılıp sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden bir süre içinde hangi kanal kaç adet dizi/sitkom, kaç adet sinema filmi yayınlıyor bir görelim istedik.

İçinde bulunduğumuz bu bir haftalık sürede kanalların yayınladığı dizi/sitkom kuşağı sayıları şöyle:

ATV: 60 dizi
TRT1: 54 dizi
Kanal D: 47 dizi
Fox Tv: 40 dizi
Show TV: 23 dizi


Peki aynı dönemde bu kanallarda yayınlanan sinema kuşağı adedi kaç adet?

ATV: 0  (yanlış yazmadım, siz de yanlış görmediniz!)
TRT 1: 15 (13 yabancı, 2 yerli film)
Show: 11 (3 yabancı film, 8 yerli film)
Kanal D: 6 (4 yabancı, 2 yerli film)
Fox: sadece 1 yabancı film

İlginç bir not olarak TRT1'de tüm hafta boyunca yayınlanacak iki yerli filmin "Salak Milyoner"  ve "Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor" olduğunu söyleyelim. Her ne kadar Yahşi Batı, Kolpaçino vb popüler filmler olsa da Show TV prime time da film yayılayan tek tv kanalı durumunda.
 Bu kadar dizi yayınlanmasının ekonomik mantığı da var. Gün boyunca yayınlanan diziler için kanallar ayrıca bir para ödemediği için bu kanallar için bedava içerik anlamına geliyor. Ayrıca dizileri kaçırmış olanlar seyredemedikleri bölümleri daha sonra gün içinde tekrar seyretme imkanı buluyor, böylece de diziye sadık izleyiciler yaratmak anlamına geliyor. 


"Böyle bir konuyu niçin tartışıyoruz?" diyenlere son sözümüz, bu hale gelmiş bir televizyon mecrasında tartışma konusu da haliyle bu olur!...

Uzatma Dakikaları iftiharla bilginize sunar!...








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder